Almedalsveckan avslutades söndagen den 7 juli. Väsby Promotion var där och omvärldsbevakade i några intensiva, lärorika och roliga dagar. Vi har fått med oss kunskap, idéer, nya kontakter och massor av inspiration för att vidareutveckla vår verksamhet. Vädret har varit ömsom sol ömsom blåst och spöregn, men det gick bra det med. Scrolla ner för att se bilderna från vår vecka i Almedalen.
3 673 evenemang har genomförts och runt 100 000 deltagare har gått i Visbys gränder och bidragit till att fylla stolarna under evenemangen. Se mer statistik här.
Hållbarhet, vård och omsorg, byggande, digitalisering, klimat och miljö, näringsliv, mänskliga rättigheter, sysselsättning/arbetsmarknad, demokrati och barn och ungdom toppade listan av de de ämnen som var på tapeten under årets Almedalsvecka, tillsammans med många, många fler ämnen som lyfte aktuella samhällsfrågor.
Här är ett urval av alla seminarier som hölls i Almedalen och som vi besökte:
Hållbart arbetsliv - även för entreprenören?
Stressrelaterade problem skapar stora kostnader för samhället och försvårar kompetensförsörjning, innovation och produktivitet för företagen. Så hur skapar vi ett mer hållbart arbetsliv – vilka lösningar ser forskningen och politiken? Och vad säger företagarna själva – hur mår de? Att vara entreprenör kan tidvis vara tungt och många orkar inte ta sina idéer och drömmar i mål. Hur kan vi skapa bättre förutsättningar för företagande och vad är viktigt att tänka på själv som entreprenör? Gunilla Nordlöf, Generaldirektör på Tillväxtverket, och Pernilla Ramslöv, utsedd till näringslivets mäktigaste entreprenör 2019, bjuder på sina perspektiv. Se en kort webbsändning här.
Cirkulär affärsmodell - #Almedalsgarderoben
En sån otroligt bra idé! Svensk Handel, i samarbete med Swedish Fashion Council, erbjöd Almedalsbesökaren att låna kläder i Almedalsgarderoben. För att lyfta nya affärsmodeller och bidra till en mer hållbar modebransch kunde man låna en outfit till sitt tal, paneldebatt eller annat event! Sista dagen säljs produkterna och köparen donerar pengar till valfri hjälporganisation. Att cirkulära affärsmodeller uppmärksammas är ett tecken på att hållbarhetsfrågan är hetare än någonsin, säger Erica Blomberg, marknadschef på Swedish Fashion Council. Garderoben vann "Hållbarast i Almedalen", läs mer här.
Kan kollektiv intelligens minska sjukfrånvaron?
Forskning visar att psykologisk trygghet i grupper leder till ökat välmående och minskad sjukfrånvaro. Idag ökar sjukfrånvaron markant. Kan det ha att göra med organisationers (o)förmåga att skapa effektiva grupper? Kan vi öka både välmående och effektivitet med förbättrad kollektiv intelligens? Se hela webbsändningen här.
Framtidens beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap (Mest välbesökta föreläsningen)
Alla beslutsfattare har någon gång ställt sig frågan om hur deras organisation kan bli bättre på frågor som planering, styrning och analys. Och det är en berättigad fråga. Dagens och morgondagens beslutsfattare får det snarare svårare att navigera sina organisationer rätt. Globalisering, automatisering och AI, nya regleringar, klimatförändringar och datasäkerhet är bara exempel på områden som påverkar ett företags förutsättningar att lyckas. Se hela webbsändningen här.
Är det nagelskulptörer och influencers som ska driva svensk industri i framtiden?
Tillverkningsindustrins framtid är en landsbygdsfråga. Samtidigt som människor i allt högre takt flyttar till större städer så kämpar industrin med kompetensbrist. Skolsystemet hinner inte med att möta efterfrågan. Många barn och unga är inte intresserade av att läsa teknik och naturvetenskap. Tillverkningsindustrin är landets exportmotor med intäkter enbart från varuexporten på 1050 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av BNP. Teknikföretagen rapporterar att hälften av medlemsföretagen har inte kunnat utveckla produkter och tjänster som planerat på grund av kompetensbrist. För en tredjedel av företagen har svårigheterna att rekrytera inneburit att man har gått miste om potentiella affärer. Hur kommer det här att påverka Sveriges konkurrenskraft nästa decennium? Stål och skogsindustrin satsar tillsammans med Ljungbergsfonden stort på ett samarbete med 2047 Science Center med innovativa lösningar gällande kompetensförsörjning för att säkerställa konkurrenskraften år 2047. Se hela webbsändningen här.
Kompetensbrist 2030 – hur ser den nya tidens yrkesutbildningar ut?
En överhängande risk är att en stor del av de 700 miljarder kronor i infrastrukturinvesteringar som staten beslutat om inte blir av, då det råder brist på yrkeskunnig arbetskraft. Uppemot 1000 nya maskinförare per år kommer att saknas. Hur kan yrkesutbildningar drivas på nya och effektiva sätt? Se hela webbsändningen här.
AI marknadsföring - det nya sättet att nå genom det digitala bruset
Vi lever i en nutid där digitala meddelanden obegränsat kan nå oss via våra skärmar. Det har resulterat i att alltfler väljer att koppla ned digitalt, avprenumerera och stänger av den strida strömmen av digitalt brus. På vilka sätt kan du nå genom det digitala bruset och respektera användaren? När värdet som användare söker i produkter, tjänster och organisationer skiftar från att de omedelbart vill bli underhållna och uppslukade till att de väljer bort organisationer som pockar på deras uppmärksamhet, hur kan de då nås? Vilka är de nya sätten att nå genom det digitala bruset och hur kan digital tystnad användas till din fördel? "Silence is gold" är en trend som uppkommit som ett resultat av det ständiga digitala bruset. De företag som respekterar sina användares integritet vinner deras förtroende och slutligen medvetna uppmärksamhet. Läs mer här.
Kan kommunen stå emot en cyberattack?
Medvetenheten ökar kring vårt beroende av information och olika aktörers förmåga att stjäla, förvanska eller blockera vår tillgång till information. Samtidigt flödar information kors och tvärs i vårt förvaltningssystem, vilket gör det svårt att koordinera arbete med informationssäkerhet. Vad blir konsekvenserna om kommunens system blir hackat? Vilka blir konsekvenserna för förvaltningen? Hur påverkar det den enskilda kommuninvånare? PwC har genomfört över hundra säkerhetsgranskningar. En stor andel av dessa är kommuner. I våra granskningar ser vi hur motståndskraftig en organisation är för att stå emot en cyberattack. Under seminariet förklarar vi hur ett så kallat “penetrationstest” går till för att visa hur lätt det är för den som har viljan att göra ett intrång som kan orsaka stor skada. Vi lyfter frågan och gör det visuellt tydligt så att även du som inte jobbar med IT skall förstå. Detta är en strategisk fråga som måste drivas på både politisk nivå och högsta ledningsnivå i företag och organisationer. Se hela webbsändningen här.
Forskningen är tydlig - ledarskap är kommunikation!
Nyckeln till framgångsrika organisationer går via deras kommunikation och ledarskapet. Vilka är kraven på dagens och morgondagens kommunikativa ledare? Hur använder de kommunikation i sitt ledarskap? Vad krävs av kommunikatörerna? Vem vill vara ledare och chef när så mycket krävs i den rollen? Se hela webbsändningen här.
Fastighetsbolaget och digitaliseringen – hur ser planen ut?
Fastighetsbranschen börjar långsamt förstå digitaliseringens framfart. Vilken digital handlingsplan har företagen idag, imorgon och i framtiden? Trots att fastighetsbranschen kan vara ganska trögrörlig så har många aktörer förstått att det förmodligen ligger något i att ta till sig det digitala i verksamheten. Vad gör företagen idag och vilken handlingsplan finns att utgå från? Utvecklingen fortsätter obönhörligt utifrån devisen att det som funkar idag funkar inte imorgon. Vad syns på horisonten och hur ser förberedelserna ut? Läs mer här.
En global huvudstadsregion på framväxt
Stockholmsregionen fungerar som Sveriges tillväxtmotor och har alla förutsättningar till att bli en av Europas bästa huvudstäder. Trots att vår huvudstadsregion står sig väl gentemot andra, så är konkurrensen knivskarp och många av de utmaningar som tornar upp sig på horisonten måste adresseras nu. Se hela webbsändningen här.
Är samverkan bästa modellen för att skapa trygga och attraktiva stadskärnor
I en tid då våra storstadskommuner växer och allt fler rör sig mellan kommungränserna ökar behovet av att skapa trygga och trivsamma miljöer. Här menar många, inklusive de inbjudna paneldeltagarna, att det krävs en ny form av hänsyn och samverkan mellan olika samhällsaktörer för att skapa våra nya stadskärnor. Kanske handlar det om att kommunerna öppnar för nya former av samverkan, som i Haninge där de har skapat ett unikt samverkansavtal med de stora fastighetsägarna? I denna panel medverkade bl.a. Thomas Jonasson, Profi Fastigheter. Se hela webbsändningen här.
Framtidens arbetsmarknad är redan här
Dagens ledare och arbetsgivare verkar i ett allt mer komplext arbetsliv, där upp till fem generationer, med olika behov och krav, finns ute på våra arbetsplatser. Hur kan AI och data hjälpa såväl ledare som medarbetare att fatta rätt beslut och förändra beteende i det nya arbetslivet? Företagen behöver tänka om och individen måste sätta sig i förarsätet kring sitt eget lärande. Artificiell intelligens förändrar arbetslivet på många spännande sätt, men vad blir arbetsgivarens och individens ansvar att skapa hållbara förutsättningar för ett ständigt lärande och självledarskap? Hur kan vi säkerställa att det inkluderar alla generationer på arbetsplatsen? Hur kan man med hjälp av data hantera de olika behov av lärande som medarbetare har när tempot hela tiden ökar? Håller avgränsningen jobb och fritid på att suddas ut? Se hela webbsändningen här.
Chefernas ledarskapstips i vardagen
Chefer och ledarskap gör skillnad. Ledarskap har ett värde. Alla bör ha en bra chef. Vasst ledarskap har gjort dem till vinnare! Ledarnas förbundsordförande leder ett inspirerande samtal med vinnarna av årets framtidens kvinnliga ledare. I samtalet berättar dessa toppchefer hur de leder i vardagen och delar med sig av både framgångar och motgångar. Framtidens Kvinnliga Ledare, Stina Andersson och Årets Innovativa Ledare 2018, Carina Myrvang berättar hur de leder i vardagen och delar med sig av både framgångar och motgångar. Vasst ledarskap har gjort dem till vinnare! Läs mer här.
Vilken ledarstil har framgångsrika ledare?
Vad förenar en god ledare och vilken ledarstil är mest framgångsrik? I dag kan en sextonåring nästan över en natt bli ledare av en världsomspännande rörelse. Medan några av våra mest framstående företagsledare har en lång och inte sällan krokig väg bakom sig innan de nådde framgång. Samtidigt kan den bästa ledare du stött på vara din mattelärare eller tränaren för ditt ungdomslag. SkillEd presenterar en rapport med spännande siffror om ledarskap som efterföljs av ett panelsamtal med ledare för företag och civilsamhället. Samtal med framstående ledare om vilken ledarstil som krävs av dagens ledarskap och hur man är en god ledare. Se en kort webbsändning här.Läs mer och ladda ner SkillEds rapport om ledarskap.
Öka prestation och engagemang i ditt team
I dagens komplexa och snabbföränderliga värld sker alltmer arbete i grupp. Samtidigt visar forskning att få grupper presterar bättre än den enskilt bästa individen. Hur kan chefen bidra till att förbättra prestationer och samtidigt öka medarbetarnas trivsel och engagemang? Vad kan du som chef göra för att skapa förutsättningar för din grupp att bli ett högpresterande team och därmed maximera teamets prestationer? Vad krävs för att varje medarbetare ska kunna bidra med sin kompetens och erfarenhet? Under det här seminariet behandlas bland annat hur grupper utvecklas, vilket ledarskap som gruppen behöver i respektive utvecklingsstadium samt viktiga förmågor för att gruppen ska bli mer intelligent. Läs mer här.
Därför är småföretagare viktiga som tillväxtmotor
Hur mår de svenska småföretagarna? Vilka är deras med- och motgångar? Årligen ställs frågor om företagarens vardag vilka presenteras i Småföretagarbarometern. Vilka är då de stora frågorna för våra företagare? Hur ska politikerna förbättra för småföretagare? Fyra av tio företag har tvingats tacka nej till ordrar och mer än vart fjärde företag har svårt att hitta lämplig personal. Vad händer då? Sverige riskerar att gå miste om nya viktiga arbetstillfällen. Det visar Småföretagsbarometern som tas fram årligen av Sparbankernas Riksförbund, Företagarna och Swedbank. Se hela webbsändningen här.
Inga ursäkter, så når du toppen
Det är en fortsatt långsam ökning av andelen företag med kvinnor i styrelser och i ledande positioner i företag. Varför går utvecklingen så långsamt? Hur kan vi bryta mönster och vad är planen framåt för att få fler kvinnor i beslutsfattande roller och på styrelseposter? Diskussion om jämställdhetsfrågan med aktörer från både näringsliv och politik. Mer information om detta kommer i våra frukostmöten om Kvinnors företagande. Få en bild av WomEngage här.
Årets tryckta program
Förutom alla evenemangen, som skickades in innan programmet gick till tryck, finns det även läsvärda artiklar om den kamp som resulterade i att vi nu har allmän och lika rösträtt. En kamp som främst fördes av kvinnorna i 1910-talets Sverige. Läs programmet som e-tidning här.
100 år av demokrati
Firandet av vår 100-åriga demokrati var temat för den officiella invigningen från Almedalens scen den 30 juni. Invigningen inleddes med en rösträttsmarsch från Öster centrum. Läs mer här.
Det här är Almedalsveckan, läs mer här.
Tack för denna gång!