Årets Almedalsvecka - större än någonsin
Almedalsveckan 2018 är över. Söndagen den 8 juli avslutades årets Almedalsvecka. Vi var där några intensiva dagar för att hämta inspiration, medverka på seminarier, möten och rundabordssamtal. Vi har fått med oss många nya intryck, härliga möten med människor, både gamla och nya bekantskaper, insikter och lärdomar och massor av nya idéer.
4 311 evenemang utspridda under åtta dagar, vilka genomfördes av 1929 unika arrangörer, 8243 antal medverkande i evenemang varav 2585 *miljödiplomerade evenemang. Besöksantalet beräknas till ca 45 000 unika besökare som stannar cirka 3 dagar. Det betyder mellan 130 - 140 000 besökare. Tisdagen var som mest fullsmockad med 1178 genomförda evenemang under samma dag, men det var måndagen som stod för den största ökningen genomfört med förra året, 112 fler evenemang hölls på måndagen i år jämfört med 2017. Almedalsveckan var större än någonsin. Se mer statistik här.
Hetaste ämnen under veckan
Årets största ämne var Hållbarhet följt av Vård och Omsorg, Digitalisering, Demokrati, Näringsliv samt Klimat/Miljö.
Det är valår och 50-årsjubileum
Årets upplaga av Almedalsveckan inleddes söndagen den 1 juli – Firandet av den 50-årsjubilerande Almedalsveckan började redan på den officiella invigningen på söndagen. Olof Palmes son Joakim Palme och demokratiminister Alice Bah Kuhnke fanns bland invigningstalarna. Ingen kunde väl ana att det tal som Olof Palme höll i Almedalen 1968 femtio år senare skulle räknas som starten för en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser.
Som alltid var såväl politiker, företag, organisationer och andra engagerade människor på plats för att diskutera, debattera, föreläsa och nätverka. Samtliga ministrar i Sveriges regering var på plats för första gången. Många blågula tröjor syntes i Visby under veckan, de flesta evenemang bokades om under den eftermiddagen då Sverige tog sig vidare i fotbolls-VM. Vi var runt på en hel del av de många seminarier och workshops under de få dagar vi var i Visby, och det fanns verkligen många att välja på. Här är ett urval:
Hur gör vi Sverige till världens bästa entreprenörs- och företagsland?
Vad kan politiker och entreprenörer göra för att Sverige ska bli världens främsta entreprenörs- och företagarland? Hur bygger vi ett land fullt av entreprenörer som skapar fantastiska företag, företag som växer, företag som bygger vårt samhälle och ger de jobb vi vill ha – långsiktigt? Medverkade gjorde Maria Mattsson Mähl, Grundare och VD, Alpha CE, Martin Gren, Grundare, Axis Communications, Jennie Nilsson, Ordförande, Riksdagens näringsutskott och Johan Waller, Grundare, Centigo. Se hela webbsändningen här.
Hur ska elever lära sig att det finns många spännande jobb?
Det var rubriken på detta seminarium/workshop där vi diskuterade viktiga frågor i grupp, om ungas väg från skola till jobb. -Vem har ansvar för att elever får inspiration och förmåga att nå sin potential på en föränderlig arbetsmarknad? -Hur kan företag samverka med skolan för ökad motivation hos elever, minskat utanförskap och förbättrad kompetensförsörjning? -Hur skapar vi sammanhållning i en nation. Dessa frågor diskuterade vi tillsammans med arrangörerna My Dream Now och Scandic Hotels samt Angeredsgymnasiet, ungdomar från Fryshuset, företagare, Arbetsförmedlingen mfl. Mer om detta kommer i höst på vår Arbetsmarknadsdag.
Framtidens entreprenör – skapar värden och räddar världen.
Ett av Chalmers många seminarium. Alla ropar efter snabbväxande bolag med banbrytande idéer som tar världen med storm. Lider vi brist på detta? Eller är det tränade entreprenörer vi behöver – personer som kan tänka nytt i grupp, och som kan fokusera på att skapa värde för andra? Ska vi inte betona färdigheter, hellre än färdiga idéer? Vilken effekt kan det få på svensk ekonomi om vi fokuserade mindre på färdiga idéer, och mer på entreprenöriell förmåga – hos fler än bara nyföretagare? Med i panelen var Fredrik Hörstedt, vicerektor för nyttiggörande och hållbarhet, Chalmers, Pontus Braunerhjelm, professor i entreprenörskap, KTH, Jane Walerud, investerare, Sam Manaberi, entreprenör Trine, Stina Linge, Head of Encubation, Chalmers Ventures, Fredrik Christensson, riksdagsledamot, Centern, Marie Wall, startupansvarig, Regeringskansliet. Se hela websändningen här. Se även en kortare film om seminariet här.
Därför leder Sverige inte den digitala utvecklingen längre – vilka lagliga hinder måste bort?
Trots att Sverige ofta lyfts fram som ett av världens mest digitaliserade länder saktar vår digitala utveckling in. Vad hindrar oss från att vara världsledande inom digitalisering? Varför ser vi så lite lagstiftning i frågan när andra länder lyckas? Vad kan företag göra för att underlätta processen? Medverkade gjorde Jan Gulliksen, professor, KTH, Pär Johansson, digitaliseringsexpert, Visma, Gunilla Nordlöf, generaldirektör, Tillväxtverket, Gunther Mårder, vd, Företagarna, Henrietta Westman, moderator, Dagens industri och Marie Ceder, vd, Visma Commerce. Se websändningen här. (Klippet börjar ca 5:59 in i sändningen).
Jobb ger integration – mer än någonting annat.
Jobb är avgörande för integration, vad kan förbättras så att fler kan få chansen att ta plats på arbetsmarknaden? Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Många viktiga frågor diskuterades vid detta seminarium. Foto: Sören Andersson. Läs artikeln från Svenskt Näringsliv här. Läs om projektet Våga Växa här.
Från startup till miljardbolag – Den etablerade industrins roll i skapandet av nya miljardbolag.
På detta seminarium diskuterades frågor som Hur kan den etablerade industrin bidra till framväxten av nya miljardbolag? Hur kan den etablerade industrin ta en nyckelroll i att bidra till utvecklingen av miljöer som gynnar både små- och stora företag samtidigt som nya arbetstillfällen skapas i Sverige? Hur kan storföretagen arbeta tillsammans med unga innovativa bolag för att tillsammans bygga stabila samarbeten och affärer? Några storföretag berättar om sin syn på vilken roll hur de ser sin roll för framväxten av nya miljardbolag. Vad ligger bakom deras strategi? Och vad tycker entreprenörerna om satsningen? Medverkande: Gunnar Hagman, VD, Skanska Sverige, Patrik Hofbauer, VD, Telenor, Malin Parkler, VD, Pfizer Sverige, Marie Wall, Startupansvarig, Näringsdepartementet och Linda Nyberg var Moderator. Serendipity Challenge är en årlig entreprenörstävling och techarena öppen för Nordens alla entreprenörsledda startup- eller tillväxtbolag oavsett bransch med en unik innovation eller affärsidé som har global potential. Läs mer om Serendipity Challenge 2018 här.
Koll på farliga kemikalier – en förutsättning för hållbarhet?
Hur kan användningen av kemikalier bli långsiktigt hållbar och vad behöver vi göra för att öka skyddet för hälsa och miljö? Det var temat för ett seminarium som Kemikalieinspektionen arrangerade ombord på briggen Tre Kronor af Stockholm i Visby hamn under Almedalsveckan. Många varor som vi omger oss med i vardagen innehåller farliga ämnen. Livsmedel och dricksvatten riskerar att förorenas, och barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier. Samtidigt har människans användning av kemikalier bidragit starkt till ökat välstånd, och långt ifrån alla kemiska ämnen är farliga. Hör ledande hållbarhetsexperter i ett samtal om kemikaliekontrollens betydelse. Medverkande: Nina Cromnier, generaldirektör, Kemikalieinspektionen, Gudrun Bremle, centrumledare, Substitutionscentrum, Ann Christiansson, näringspolitisk expert - miljö och klimat, Svensk Handel, Anders Finnson, miljöexpert, Svenskt Vatten, Eva Karlsson, VD, Houdini Sportswear AB, Christina Rudén, professor, institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, Stockholms Universitet och Folke Rydén, moderator, journalist Se hela webbsändningen här.
Webbsändningar
Under årets vecka webbsändes mer än 1 275 evenemang. Det betyder att även om du inte kunde närvara på plats, kan du ändå ta del av mycket som diskuterades i Almedalen under Almedalsveckan 2018. Ett tips! Det är valår i år, passa på att gå in och lyssna till partiledarnas tal. Läs mer här.
Framtida inspirationsföreläsare
Vi har fått med oss massor av inspiration och idéer till våra framtida evenemang, t.ex. Näringslivsdagen och Arbetsmarknadsdagen. Detta kommer ni att få ta del av i höst samt längre fram. Håll utkik!
Tack för den här gången, Visby och Almedalen!
Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i femtio år. Det hela började 1968 när dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen. De tidiga årens politiska tal har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla evenemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla. De politiska riksdagspartierna är kärnan i Almedalsveckan. Deras medverkan med seminarier, presskonferenser och tal från Almedalen utgör basen i veckan. Varje riksdagsparti har en egen dag i Almedalen och Almedalsveckan pågår från söndag vecka 26 till och med söndag vecka 27.