Den 26 september var det dags för årets Arbetsmarknadsdag som Väsby Promotion arrangerade för andra året i rad, på uppdrag av Utbildningskontoret i Upplands Väsby, för att inspirera alla niondeklassare i kommunen inför sina gymnasieval och rusta dem inför framtidens utmaningar. I år var vi på Messingen i Upplands Väsby och dagen delades upp i två delar med cirka 250 elever per gång.
När elever och lärare började strömma till på torsdagsmorgonen så bjöds de på smoothies innan de visades in i föreläsningssalen. Där hälsades de välkomna av Camilla König Ekegren, verksamhetschef på Väsby Promotion och Astrid Täfvander, utbildningschef på Upplands Väsby kommun.
Björn Nordén inledde dagen med en cirka 45 minuter lång föreläsning om vad som kommer att krävas för att få ett jobb i framtiden och vikten av att göra medvetna val på vägen och att nya yrken kräver nya kunskaper. Vilka jobb kommer att tas över av robotar och vilka yrken kommer det att vara brist på? Dessa så kallade framtidsyrken finns bland annat inom vård, pedagogiskt och socialt arbete, data/it, tekniskt och naturvetenskapligt arbete, hantverksyrken med flera, men arbetsmarknaden är i ständig förändring.
Dagens andra föreläsare var Petra Brask som gav råd och tips för skola, fritid, vänner och sömn. Petra delade med sig av konkreta tips på hur eleverna kan motivera sig själva till att plugga och hur viktig sömnen är för att orka med skola och fritid. Med humor, värme och insikt brinner hon för att hjälpa våra ungdomar, vår framtid.
Vi hade även flera yrkes- och utbildningsinspiratörer på plats på scenen vilka delade med sig av sina erfarenheter och yrken:
Mikael Elfvendahl från företaget Väsby Fukt berättade om sin resa från gymnasieval till att han startade eget företag inom besiktning av vattenskador, bygg, riv och måleri med mera. Väsby Fukt samarbetar med flera bygg- och fastighetsföretag och tycker att han har världens bästa jobb. - Jag får vara ute och träffa kunder som har ett problem som jag kan lösa åt dem, det känns alltid bra, säger Mikael Elfvendahl.
Björn Hammar från S.Hammar AB representerade Plåtslagaryrket. Hans släkt har haft samma yrke – plåt- och kopparslagare – sedan mitten av 1600-talet och Björn är en riktig eldsjäl och brinner verkligen för att yrket ska leva vidare. Idag fattas 2000 plåtslagare i hela landet och det ökar med tusen varje år. - Yrket är omväxlande och man får arbeta med händerna och man får vara ute, men man får inte vara höjdrädd. Det är också ett kreativt yrke, något för den som gillar design och formgivning. Ett skapande och konkret yrke med ansvar under frihet. Den som väljer att utbilda sig till plåtslagare får dessutom jobb direkt efter utbildningen, säger Björn Hammar.
Johan Josephson från Naturskog AB är utbildad skogsmästare och brinner för frågor som rör skog, träd och miljö. Företaget har specialiserat sig på skötsel av skogs- och naturvårds-områden med höga rekreations-, kultur- och naturvärden. Exempel på sådana objekt är tätortsnära skogar, naturreservat och betesmarker. De håller dessutom på med betesdjur för att hålla landskapet öppet. Hos Naturskog AB arbetar skogsmästare, skogsvetare, ekologer, biologer och arborister. I dagsläget är det stor efterfrågan på dessa yrken. - Jag skulle gärna anställa 10 personer idag, säger Johan Josephson. Man behöver ha utbildning från t.ex. Naturbruksprogrammet i ryggen, men sen får man internutbildning från Naturskog AB.
Renew Servic AB är familjeföretaget som erbjuder allt inom Fastighetsservice med hundratals privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar till sina kunder. Det kan vara allt från måleri, marktjänst och bygghjälp till teknisk, ekonomisk/administrativ förvaltning och fastighetsskötsel- och drift. Milan Djenadija berättade att han är utbildad elektriker men nu arbetar som platschef på Renew Service och kollegan Mikael är snickare. - Det är vi som kommer hem till era lägenheter när något är trasigt, en läckande kran, en trasig fönsterlist eller liknande, berättade Milan för eleverna.
Jonna Mjörnell, undersköterska från Upplands Väsby, utsågs förra året till Sveriges bästa undersköterska och i augusti i år tog hon Brons i Yrkes-VM i Ryssland. Till vardags arbetar hon på strokeavdelningen på Danderyds Sjukhus. Anna Widholm, fordonslackerare från Köping vann Guld i Yrkes-SM förra året. - Jag hade inte alls tänkt att söka den här utbildningen först, det var när en av mina lärare, som även är motivlackerare, sa att jag var väldigt bra på att måla och att jag skulle bli fordonslackerare som tanken väcktes. Till en början tänkte jag att nej, jag ska bli veterinär, men sen tänkte jag om och på den vägen är det säger Anna Widholm. Båda tjejerna är med i Yrkeslandslaget, World Skills Sweden, vars mål är att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja gymnasieutbildning samt höja statusen för modern yrkesutbildning inom bl a bygg, industri, teknik, IT och service.
Väsby Yrkesgymnasium representerades av skolans rektor Eva Sahlberg Widgren som berättade att det är en friskola med utbildning för dig som är intresserad av ett yrke inom branscherna VVS- fastighetsprogrammet, El- och energiprogrammet samt Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är branscher där det i dag finns goda möjligheter till anställning. Det är en liten skola och hon känner varenda elev. - Det är lite över hundra elever men endast två tjejer, så vill att fler tjejer ska söka, säger Eva. Ambitionen är att Väsby Yrkesgymnasium ständigt öka sin kvalitet och ha eleverna i fokus så de i sin tur kan bli duktiga yrkesmän/kvinnor inom sina yrken.
Innan vi avslutade dagen så lottade vi ut Petra Brasks bok Koll på tiden? till tre av skolorna. Vinnarna blev Söderviksskolan, Sverige Finska skolan samt Engelska skolan. Stort grattis till er!
Alla skolorna fick med sig ett gäng med 3D-glasögon från Yrkesjakten. Genom Yrkesjakten har Arbetsförmedlingen tagit fram virtuella arbetsfilmer, så kallade VR-videos (Virtual Reality). Filmerna ska hjälpa ungdomar att få en uppfattning av olika yrken och dess arbetsrutiner. Några yrken som man har valt att filma är svetsare, brandman, ambulans, grundskolelärare och många fler. Se filmerna här.
Stort tack för en inspirerande dag!
Arbetsmarknadsdagen är en unik satsning i kommunen och görs i samarbete med Upplands Väsby kommun och Väsby Promotion. Här kan du läsa om Arbetsmarknadsdagen 2018.