Så var den då äntligen här, Arbetsmarknadsdagen 2018, efter månader av planering. Närmare 400 förväntansfulla elever från 7 olika skolor i Upplands Väsby samlades på morgonen den 27 september i Congress Hall på Scandic Infra City. Niornas egen dag om framtidens arbetsmarknad, om robotar, digitalisering och entreprenörskap. Syftet med dagen är att inspirera ungdomar inför deras gymnasieval och rusta dem inför framtidens utmaningar. Flera utställare var på plats för att i pausen ge eleverna inspiration och information om just deras företag, skola eller utbildning.
Dagen bjöd också på tre grymma föreläsare som verkligen kompletterade varandra och som vi tror berörde många. Björn Nordén från Jobba i Västerås (Arbetsmarknadskunskap), Elin Häggberg, teknikbloggare och journalist samt Petra Brask, effektivitetsexpert.
Arbetsmarknadsdagen är en unik satsning i kommunen och görs i samarbete med Upplands Väsby kommun och Väsby Promotion.
Camilla König Ekegren, verksamhetschef på Väsby Promotion, höll i trådarna och Astrid Täfvander, utbildningschef i Upplands Väsby kommun, välkomnade alla elever och lärare.
Björn Nordén talade om nya yrken som kräver ny kunskap och vad som kommer att krävas för att få ett jobb i framtiden och vikten av att göra medvetna val. Han delade med sig av sitt eget liv och sin familj, han lyfte speciellt fram sin egen son, som hade en stökig och tuff skoltid. Sonen skickade med en hälsning till eleverna att "kan han så kan de". Ett tag var det knäpptyst i lokalen och Björn fick även med sig de pratiga eleverna längst bak. Det var även de som kom fram efteråt för att prata med Björn om att de kände igen sig i hans berättelse.
Björn avslutade med att skicka med eleverna en del tips på vägen, att "det är aldrig försent", "prata med vuxna runt omkring er" och ställ frågorna "vad ska jag göra?", "var finns det jobb någonstans?". - Jobben kommer att finnas inom vård och omsorg, pedagogik, data/IT, industri- och hantverksjobb. Tekniken kommer att ta över i framtiden, inom teknikvärlden kommer ni kunna att vara med och rädda världen, avslutade Björn.
Elin Häggberg - Berättade om Framtidens yrkesliv - en ny värld med nya möjligheter. Det viktiga Elin ville förmedla i sin föreläsning var att digitaliseringen gör att jobb förändras och försvinner, men nya tillkommer, att hitta det du brinner för och vad du är bra på, ditt framtida yrke kanske inte finns än. Elin själv har hittat på sitt eget jobb, då hon som ung teknikintresserad tjej inte hade någon lärare eller annan vuxen att vända sig till, då de inte visste så mycket om bloggar, teknik och internet. Hon fick själv leta upp information på nätet och lära sig den vägen. Internet och sociala medier har förändrat vem som kan synas och höras, vilket ger nya möjligheter! En entreprenör är kanske inte den du tror och kreativitet är sjukt bra och viktigt för framtiden.
Petra Brask - Det har sällan varit så svårt att vara ung som nu. Alla unga idag ska bli något speciellt samtidigt som man är i en ålder när man inte vet vem man är. Det är mycket stress för en hjärna som fortfarande är under utveckling. Petra gav tips om hur man håller balansen mellan sömn, studier och fritid. Om hur hjärnan funkar och hur viktigt det är att sova.
- Vi vuxna är lite mossiga, vi växte ju upp med de här telefonerna", inledde Petra. "Ha inte mobilen i sovrummet", uppmanar hon. Det är när du sover som allt du lär dig hamnar på rätt plats. Sömn är jätteviktigt! En tonårshjärna är under utveckling och behöver sova 9-10 timmar. Petra pratade även om hur viktig miljön är som du pluggar i, för att bli mer effektiv och inte bli störd.
I Petras bok Koll på tiden? som kommer ut i januari 2019 hjälper hon ungdomar att strukturera och prioritera, men också att förstå hur deras hjärnor fungerar, utifrån aktuell hjärnforskning. Här finns praktiska verktyg för vardagen och tips om inlärning. På plats frågade Petra om det var någon av eleverna som ville vara med i boken och gensvaret blev stort. Ungdomarna ska vara med och svara på frågan "Vad de önskar att vuxna förstod om hur det är att växa upp som tonåring idag". - Tanken är att ge ungdomarna en röst, för jag vet att det inte är så lätt att vara ungdom idag, säger Petra.
Flera utställare var också på plats:
NyföretagarCentrum
Väsby Yrkesgymnasium
Maskinentreprenörerna
Sveriges Byggindustrier
Scandic Infra City
DigiPlex
Väsby Nya Gymnasium
Vinnarna av 2000 kronor blev Vittraskolan
I slutet av dagen delades en check med 2000 kronor till klasskassan till Boas Garcia Strandgren, ansvarspedagog på Vittraskolan. Vinnaren togs fram via lottdragning bland den klass som hade högst närvaro, det var 5 klasser av 7 som hade 100% närvaro.